Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats. Du kan läsa mer om vår integritetspolicy och användningen av cookies här.

×

Vanliga frågor

Vad är ÖppnaDörren?

Den nationella satsningen ÖppnaDörren lanserades 2015 och arbetar med möten som ett verktyg för integration på individnivå. På oppnadorren.se kan du hitta organisationer som verkar för att skapa kontaktytor mellan nya och etablerade svenskar i hela landet, i vardagen. Det ska vara lätt för alla att bredda sina nätverk och lära känna fler. De tre organisationerna Yrkesdörren, Svenska med baby samt Nya Kompisbyrån möjliggör möten mellan människor med olika bakgrund för att skapa ett öppet och inkluderande samhälle. Du kan öppna dörren genom att äta middag, fika, träffas med barnen eller prata jobb och tillsammans bidra till en snabbare etablering för alla de som är nya i Sverige. Var med du också!


Hur kan jag engagera mig?

Du kan engagera dig på flera sätt. Genom Yrkesdörren blir du matchad med en ny svensk som jobbar i samma bransch som du där du får möjlighet att dela med dig av dina kunskaper och erfarenheter av den svenska arbetsmarknaden och ditt nätverk. Genom Nya Kompisbyrån blir du matchad med en ny svensk som delar samma intressen. Svenska med baby erbjuder öppna föräldragrupper för föräldrar och barn med olika bakgrund. Om du istället vill jobba som volontär eller praktisera på någon av organisationerna, når du dem enklast via mejl. Se fliken Kontakt.

Hur kan jag som företag eller organisation engagera mig?

Samtliga organisationer på oppnadorren.se arbetar med företag och organisationer som vill engagera sig i mångfalds- och inkluderingsfrågor på olika sätt. Läs mer under fliken För företag.

Vilken effekt har möten på mångfald och inkludering?

Forskning visar på att den mest effektiva vägen till etablering i ett nytt land går via jobb och språk. I många fall krävs dock ett nätverk, då 7 av 10 jobb förmedlas via kontakter. Möten mellan etablerade och nya svenskar gör just det – skapar kontakt och möjligheten för nya svenskar att utöka sitt nätverk.

2020 gav ÖppnaDörren ut effektutvärderingen En timme gör skillnad. Där kan du läsa mer om vilken effekt möten har på inkludering och mångfald.


Ett axplock ur utvärderingen:

  • 16% har fått jobb och 8% praktik som ett resultat av mötet med en dörröppnare.
  • 42% har fått träffa en arbetsgivare genom sin dörröppnare och av dessa fick 38% jobb.
  • 79% uppger att de har fått möjlighet att träffa fler etablerade svenskar efter en fika genom Kompisbyrån.
  • 86% anser att de förstår det svenska samhället bättre jämfört med innan det första mötet genom Yrkesdörren.
  • 94% har fått en större förståelse för det svenska samhället efter en middag arrangerad genom Invitationsdepartementet.
  • 97% har fått ett bättre självförtroende efter en föräldraträff arrangerad av Svenska med baby.

Fler rapporter om mångfald och inkludering hittar du här.

Vilka är Axel Johnson?

Axel Johnson är ett företag som bygger och utvecklar lönsamma verksamheter inom handel och tjänster på den europeiska marknaden, med tyngdpunkt i Norden. Axel Johnson-koncernen består i dag av Axel Johnson International, KICKS, Martin & Servera, Novax, Åhléns samt delägda börsnoterade Axfood och Dustin. Genom verksamhetsområdet Axelerate arbetar Axel Johnson med att utveckla och öka mångfalden internt för att attrahera den bästa kompetensen, öka lönsamheten och förstå sina kunder bättre. Samtidigt bidrar företaget till att minska utanförskapet i samhället. Axel Johnson stöttar även externa initiativ. Läs mer på axeljohnson.se/mangfald.

Hur får jag kontakt med en eller flera av organisationerna?

Alla kontaktuppgifter hittar du under fliken Kontakt.