Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats. Du kan läsa mer om vår integritetspolicy och användningen av cookies här.

×

Om ÖppnaDörren

ÖppnaDörren består av fyra initiativ som alla skapar möten mellan nya och etablerade svenskar på olika sätt. ÖppnaDörrens mål är enkel: att fler etablerade och nya svenskar ska mötas. Vi matchar dig med någon som är ny i Sverige så att ni enkelt kan mötas för en fika, snacka jobb, en middag eller träffas med barnen för att bryta segregationen och samtidigt ha kul.

Vi tror att möten människor emellan är nyckeln till ömsesidig förståelse och minskad segregation och utanförskap. Därför stöder vi fyra olika initiativ som alla bygger på möten mellan etablerade och nya svenskar.

www.oppnadorren.se kan du anmäla dig till något av initiativen: 

  • Nätverk integrerar – Yrkesdörren – skapar möten mellan etablerade svenskar och de som är nya i Sverige att bredda professionella nätverk.
  • Mat engagerar – Invitationsdepartementet – gör det enkelt att bjuda hem någon med annan bakgrund på middag.
  • Fika förenar – Kompisbyrån  – länkar samman etablerade och nya svenskar med liknande intressen över en fika.
  • Bebisar bygger broar – Svenska med baby  – sammanför föräldralediga och barn med ursprung i hela världen

Skulle någon av ÖppnaDörrens initiativ inte finnas i din kommun så tipsar vi även om andra initativ som finns lokalt. Skriv din kommun i fritextfältet för att undersöka om det finns fler initiativ än någon av ÖppnaDörrens verksamheter just där du bor.  

ÖppnaDörren är en satsning för att få nya och etablerade svenskar att mötas på olika sätt. Sedan 2015 har ÖppnaDörren arbetat med mötet i olika format som praktisk integrationsmetod och över 30 000 personer har hittills träffats genom ÖppnaDörren. Det kan handla om att prata jobberfarenheter, bjuda på middag, ta en fika eller om man har småbarn, träffas i öppna föräldragrupper. Det har hjälpt människor till kontakter, vänner, jobb, bemästra språket och en snabbare etablering, en känsla av delaktighet och inkludering i samhället och på arbetsmarknaden.

Om initiativtagarna
Bakom ÖppnaDörren står Axfoundation, en icke vinstdrivande verksamhet grundad av Antonia Ax:son Johnson. Axfoundations verksamhet arbetar konkret och praktiskt för ett mer miljömässigt och socialt hållbart samhälle. Målet är ett vara en katalysator som utmanar, väcker debatt, inspirerar, sprider kunskap och driver processer inom sociala och miljörelaterade frågor.

Medfinansiering
Sedan maj 2017 medfinansieras delar av ÖppnaDörrens arbete av Europeiska socialfonden, ESF. Fram till våren 2020 ligger fokus på att skapa möten på individnivå mellan nyanlända och etablerade svenskar i tio utvalda kommuner i Sverige. Målet för delprojektet med ESF är att 3 300 möten skall äga rum under projekttiden genom bland annat lokal samverkan med kommuner, arbetsförmedling, intresseorganisationer och arbetsgivare. ÖppnaDörrens övergripande mål är att matcha ihop 25 000 personer per år över hela Sverige.

ÖppnaDörrens rapporter

ÖppnaDörren i media:

Följ även vår partner Svenska med Baby i media.