Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats. Du kan läsa mer om vår integritetspolicy och användningen av cookies här.

×

Vanliga frågor

Vad är ÖppnaDörren?

Den nationella satsningen ÖppnaDörren lanserades 2015 och arbetar med möten som ett verktyg för integration på individnivå. ÖppnaDörren verkar för att skapa kontaktytor mellan nya och etablerade svenskar i hela landet, i vardagen. De fyra organisationerna: Invitationsdepartementet, Kompis Sverige, Svenska med baby samt Yrkesdörren möjliggör tillsammans möten mellan människor med olika bakgrund för att skapa ett öppet och inkluderande samhälle.

Genom ÖppnaDörren vill vi göra det lättare för alla att bredda sina nätverk och lära känna fler. Du kan öppna dörren genom att äta middag, fika, träffas med barnen eller prata jobb och tillsammans bidra till en snabbare etablering för alla de som är nya i Sverige. Var med du också!

Vilka organisationer ingår i ÖppnaDörren?

På portalen ÖppnaDörren - www.oppnadorren.se finns Invitationsdepartementet, Kompis Sverige, Svenska med baby samt Yrkesdörren. Alla hjälper etablerade och nya svenskar att mötas. Genom dem kan du anmäla dig för något så enkelt som att fika, äta middag, träffas med barnen eller snacka jobb med någon som har en helt annan bakgrund än du själv har.

Läs mer på www.yrkesdorren.se, www.kompissverige.se, www.invitationsdepartementet.se samt www.svenskamedbaby.se

Vilka är Invitationsdepartemetet?

Middagsklubben Invitationsdepartementet verkar för minnesvärda måltider och nya middagssällskap. Svensktalande personer bjuder hem människor som flyttat hit från andra länder eller vice versa. Mat, språk och möten, i all sin enkelhet. Invitationsdepartementet finns i över 20 kommuner och målet är att sprida verksamheten till ännu fler. Finns inte Invitationsdepartementet i din kommun kan du anmäla dig här på ÖppnaDörren till att bli ambassadör och vara med och starta upp Invitationsdepartementet i din kommun.

Läs mer på www.invitationsdepartementet.se

Vilka är Kompis Sverige?

Kompis Sverige hjälper folk med olika bakgrund att mötas på fritiden. Genom att matcha ihop nya svenskar med utländsk bakgrund med redan etablerade svenskar initieras nya vänskapsrelationer. Målet är att skapa ett Sverige utan ”vi och dem”. Kompis Sverige är aktiva i ett flertal kommuner i Stockholm samt i Lund. Finns inte Invitationsdepartementet i din kommun kan du anmäla dig här på ÖppnaDörren för att vara med när verksamheterna startar i din kommun.

Mer om Kompis Sverige finns att läsa på www.kompissverige.se

Vilka är Svenska med baby?

Svenska med baby skapar nya möten mellan barn och föräldrar från olika bostadsområden och med ursprung i hela världen. I grupper bestående av föräldralediga arbetar de för att bryta segregationen, bygga nya broar och träna svenska. Finns inte Svenska med baby i din kommun kan du anmäla intresse här på ÖppnaDörren för att vara med och starta upp verksamheten lokalt när det blir dags.

Mer om Svenska med baby finns att läsa på www.svenskamedbaby.se

Vilka är Yrkesdörren?

I Sverige tillsätts sju av tio jobb med hjälp av kontakter. De nätverk vi har är med andra ord direkt avgörande för yrkeslivet. Yrkesdörren finns till för att skapa möten mellan etablerade svenskar som vill bredda och dela med sig av sitt nätverk, och nya svenskar som vill bygga upp ett nätverk i sitt nya hemland.

Mer om Yrkesdörren finns att läsa på www.yrkesdorren.se

Vilka är Axfoundation?

Bakom ÖppnaDörren står Axfoundation, en icke vinstdrivande verksamhet grundad av Antonia Ax:son Johnson. Axfoundations syfte är att skapa förutsättningar för förändring mot ett mer hållbart samhälle. Målet är ett vara en katalysator som utmanar, väcker debatt, inspirerar, sprider kunskap och driver processer inom sociala och miljörelaterade frågor.

Jag har frågor, hur tar jag kontakt?

Kontakta oss gärna via kontakt@oppnadorren.se om du har frågor eller funderingar.